Privatnost

Politika zaštite podataka i upotrebe kolačića

Poslednji put ažurirano: 3. decembar 2021.

Pažljivo pročitajte.

POLITURA, (u daljem tekstu, „POLITURA”, „mi”, „nas” ili „naš”), razumeju značaj zaštite podataka. Naša Politika zaštite podataka i upotrebe kolačića („Politika„) definiše način na koji koristite naše globalne i javne veb-sajtove (u daljem tekstu, „Sajt„), kao i način na koji komunicirate sa zaposlenima iz kompanije POLITURA. Svrha ove Politike je da vam pomogne da razumete na koji način prikupljamo, koristimo, čuvamo i eventualno otkrivamo vaše lične podatke i izbore koje pravite prilikom donošenja informisanih odluka kada koristite naš Sajt. Takođe opisujemo kako nam se možete obratiti ukoliko imate pitanja kako u praksi funkcioniše naša Politika zaštite podataka.

 • Politika zaštite podataka
  1. Vaše prihvatanje samim korišćenjem
   Ova Politika zaštite podataka opisuje kako kompanija POLITURA prikuplja, koristi i otkriva određene lične podatke dobijene preko ovog Sajta. Napominjemo da, u skladu sa važećim zakonom, vaša upotreba ovog Sajta označava vaše razumevanje i prihvatanje uslova ove Globalne politike zaštite podataka. Ova Politika zaštite podataka je uneta u, i sastavni je deo Uslova i odredaba koji generalno regulišu vaše korišćenje Sajta.
  2. Vrste podataka koje prikupljamo
   Od vas prikupljamo, odnosno, dobijamo sledeće vrste ličnih podataka:

   • Kontakt-informacije (kao što su ime i prezime, fizička ili elektronska pošta i broj telefona)
   • Podaci u vezi sa našim aktivnostima zapošljavanja i vašim profesionalnim iskustvom (kao što su ime i prezime, poslovna e-pošta, poslovni telefon, poslovna adresa, zemlja u kojoj poslujete, oblast kojom se bavite, radno mesto ili pozicija)
   • Informacije o nalogu (kao što su korisničko ime ili lozinka)
   • Podaci u vezi sa odnosima s klijentima (kao što su podaci o poslovnim kontaktima, zemlja u kojoj poslujete, oblast kojom se bavite, radno mesto ili pozicija, podaci o profesionalnoj saradnji i vezama, uključujući i vaše primarne kontakte u kompaniji POLITURA, sve osobe iz Kompanije sa kojima ste bili u kontaktu, kao i kontakte sa kojima ste najviše sarađivali, i podaci koje nam vi dostavljate, a koji nam omogućavaju da obavimo određene poslove za vas, kao npr. vrste investicija koje vas interesuju)
   • Onlajn identifikatori (kao što su identifikatori mobilnih uređaja za reklamiranje i prikupljanje podataka o geolokaciji)
   • Podaci o načinu na koji koristite naše veb-sajtove. Za više informacija pročitajte našu Politiku upotrebe kolačića
  3. Pored toga, prikupljamo i sledeće podatke o vama od trećih lica:
   • Kada komunicirate sa nama preko društvenih mreža (na primer, kada „lajkujete” nešto što je objavljeno na društvenim mrežama)
   • Tehničke informacije iz oglasa koje mi postavljamo na veb-sajtove trećih lica (kao što su IP adresa, tip i verzija pretraživača, identifikatori uređaja, podešavanja lokacije i vremenske zone)
  4. Kako koristimo vaše podatke
   Komunikacija sa vama – Ponude ili usluge za koje ste pokazali interesovanje:
   Kada posetite ili obavljate posao preko našeg Sajta, od vas će se možda tražiti da se registrujete ili da nam prosledite svoje lične podatke ili informacije o nalogu. Kada nam pružite ovu informaciju, možemo da je iskoristimo da vas kontaktiramo i ponudimo vam proizvode ili usluge za koje ste pokazali interesovanje. U skladu sa svojim legitimnim interesima, kompanija POLITURA koristi lične podatke koje prikuplja od vas da bi mogla da vam pruži ovakve usluge. Međutim, ništa ne radimo bez vašeg pristanka, i ako nam poručite da ne želite da u budućnosti koristimo ove podatke (preko našeg postupka odjavljivanja koji je opisan u daljem tekstu), mi ćemo poštovati vaše želje.
   Komunikacija sa vama – bilteni i reklamni materijali:
   U cilju informisanja korisnika i klijenata o našim najnovijim vestima, proizvodima i uslugama, mi ćemo slati e-poruke i reklamne materijale na e-adrese koje ste nam prosledili prilikom registracije na naš Sajt, ili kada ste od nas tražili informacije. Kompanija POLITURA posluje u skladu sa važećim zakonima kada koristi vaše lične podatke u ove svrhe, a u nekim zemljama, gde je to primenljivo (kao, na primer, u zemljama EU) koristi opciju pristanka korisnika. Napominjemo da pored toga što reklamiramo svoje proizvode i usluge, mi ponekad sarađujemo sa trećim licima i šaljemo reklame i drugi marketinški materijal kako bismo promovisali proizvode i usluge trećih lica (na primer, proizvode i usluge naših poslovnih partnera). Ako ste izabrali opciju kojom ste dali saglasnost da vam šaljemo ponude sa naše liste, biltene ili druge promotivne materijale, a kasnije odlučite da više ne želite da primate takve biltene ili materijale, možete tražiti da se vaše ime ukloni sa liste sledeći uputstva koja šaljemo u svakoj e-poruci (ili iskoristiti postupak odjavljivanja koji je opisan u daljem tekstu).
   Profesionalna saradnja sa vama – upravljanje odnosima sa klijentima:
   Možda ćemo koristiti podatke o vašim odnosima sa klijentima (koje prikupljamo preko vizitkarti koje ste ostavili zaposlenima u kompaniji POLITURA ili kada komunicirate sa njima telefonom ili e-poštom, na primer) da bismo vam pružili željene usluge i lakše upravljali našim zajedničkim odnosima. Takođe zadržavamo pravo da koristimo određene anonimne i grupne podatke o našim klijentima kada vršimo interne analize podataka. U skladu sa svojim legitimnim interesima, kompanija POLITURA koristi lične podatke koje prikuplja od vas da bi mogla da vam pruži ovakve usluge i da bi svojim klijentima pružila bolje usluge. Uz vašu saglasnost, poslaćemo vam informacije ili usluge ili promotivni materijal koji će vas možda interesovati.
   Kako još koristimo vaše podatke:
   Lične podatke koje ste nam prosledili možemo takođe da koristimo u sledeće svrhe:

   • Upravljanje, procenjivanje i poboljšanje našeg poslovanja (uključujući i razvoj novih proizvoda i usluga, upravljanje našim komunikacijama; procenjivanje učinka naših reklama i njihovo poboljšavanje; analiziranje naših proizvoda, usluga, veb-sajtova, aplikacija za mobilne i sve ostale digitalne uređaje; povećanje funkcionalnosti naših veb-sajtova, aplikacija za mobilne i sve ostale digitalne uređaje)
   • Pripremanje i unošenje podataka u izveštaje sa grupnim podacima, koji ne sadrže lične podatke na osnovu kojih se osobe mogu identifikovati
   • Primenjivanje naših Uslova i odredaba ili drugih zakonskih prava
  5. Takođe koristimo podatke na druge načine i u takvim slučajevima vam šaljemo posebna obaveštenja kada podatke prikupljamo. Ako niste saglasni sa nekim drugim načinom na koji koristimo podatke, obratite nam se elektronskim putem na adresu info@politura.rs.
  6. Podaci koje o vama dobijamo od trećih lica
   Sadržaj koji nude treća lica:
   Na našem Sajtu možemo da prezentujemo ili objavljujemo sadržaj trećih lica, kao što su liste nekretnina, koje dobijamo od naših dobavljača. Ovaj sadržaj može da sadrži linkove za druge veb-sajtove koje ne uređuje i kojima ne upravlja kompanija POLITURA, ili se na njima od vas može tražiti da navedete svoje lične podatke. Na primer, na ovim stranicama se od vas može tražiti da navedete svoju adresu e-pošte da biste se registrovali i onda primali obaveštenja ili delili liste sa prijateljom. Ove podatke prikupljaju naši dobavljači, a ne mi. U nekim slučajevima, ovi dobavljači nama prosleđuju lične podatke koje su dobili od vas. Mi nismo odgovorni za politiku zaštite ličnih podataka naših dobavljača. Savetujemo vam da pročitate njihove politike zaštite ličnih podataka kako biste znali na koji način oni koriste i drugima prosleđuju lične podatke koje im vi dostavljate.
   Kako treća lica koriste podatke:
   Nezavisno od korišćenja našeg Sajta, imate pravo da delite svoje podatke sa drugim veb-sajtovima ili subjektima, na primer sa veb-sajtovima ili subjektima koji imaju profesionalne marketinške liste i želite da vam njihova povezana društva šalju posebne ponude i promotivne materijale. Ovi veb-sajtovi ili subjekti mogu odlučiti da ove podatke podele sa nama. Kompanija POLITURA nije odgovorna za, i ne preuzima na sebe pravnu obavezu ako neki partner ili veb-sajt ili subjekt prikuplja, koristi ili deli bilo koje vaše podatke i na taj način krši sopstvenu politiku zaštite podataka ili važeći zakon.
   Marketinške informacije:
   U skladu sa važećim zakonom, imamo pravo da kupimo marketinške informacije od trećeg lica i da ih dodamo našoj postojećoj bazi podataka kako bismo unapredili svoje oglašavanje i obezbedili relevantne ponude za koje mislimo da biste bili zainteresovani. Takođe, imamo pravo da povežemo ove marketinške informacije sa ličnim podacima koji se mogu identifikovati a koje ste nam vi prosledili.
  7. Treća lica sa kojima delimo vaše lične podatke
   Treća lica za potrebe preusmeravanje reklama:
   Mi ćemo, u nekim slučajevima, deliti podatke o tome kako koristite naš Sajt sa dobavljačima kako bismo mogli da vam pošaljemo reklamni materijal koji će vas više interesovati. Na primer, naši dobavljači mogu da prate vaše aktivnosti preko našeg Sajta pomoću kolačića, i da vam potom pošalju reklame na osnovu vaših interesovanja u zavisnosti od toga koje ste stranice posećivali ili koje ste društvene mreže koristili. Naši dobavljači će, u nekim slučajevima, takođe deliti informacije sa nama o vašim aktivnostima na našem Sajtu koje su nam potrebne u analitičke svrhe. Za obradu vaših ličnih podataka u ove svrhe, kompanija POLITURA traži vaš pristanak. Više informacija o kolačićima koje koristimo, kao i o davanju i povlačenju pristanka, možete pročitati u dole navedenoj Politici upotrebe kolačića.
   Pružaoci usluga:
   Imamo pravo da delimo vaše lične podatke sa kompanijama koje su naši ovlašćeni agenti u pružanju usluga, uključujući i ove pružaoce usluga:

   • pružaoci usluga koji obavljaju poslove vezane za infrastrukturu i IT sektor, uključujući pružaoce usluga cloud platformi
   • marketinške, reklamne i agencije koje se bave komunikacijama
   • eksterni revizori i spoljni savetnici
   • pružaoci usluga iz oblasti analitike kolačića
   • oglašivači na mreži
   • pružaoci usluga iz oblasti testiranja / analitike veb-sajtova
  8. Svaki pružalac usluga se obavezuje da će, u skladu sa prirodom samih podataka, sprovesti i održavati odgovarajuće bezbednosne i zaštitne mere koje garantuju da neće doći do neovlašćenog pristupa, uništavanja, korišćenja, menjanja ili obelodanjivanja vaših ličnih podataka. Pošto poslujemo na globalnom nivou, prenosimo vaše podatke u druge zemlje i nadležnosti koje ne obezbeđuju uvek isti nivo zaštite podataka kakav postoji u vašoj zemlji. U situacijama kada prenosimo vaše podatke izvan zemlje, mi ili naši dobavljači, u zavisnosti od slučaja, odgovorni smo da obezbedimo odgovarajuću zaštitu u skladu sa važećim zakonom kako bismo učinili sve da zaštitimo sve vaše podatke. Više informacija o Prekograničnom prenosu ličnih podataka možete pročitati u nastavku teksta.
   Imate pravo da zatražite da vaše lične podatke ne delimo kada to radimo u skladu sa našim legitimnim interesima. Treba da znate da kada nam ne dozvolite da delimo vaše lične podatke u svrhe legitimnih interesa koje ima kompanija POLITURA, to može uticati na usluge koje vam pružamo. Više informacija o Vašim pravima pročitajte u nastavku teksta.
   Entiteti koji su pravno povezani sa nama:
   U slučaju da dođe do integracije kompanije POLITURA ili prenosa naše imovine, Sajta ili poslovanja na drugu kompaniju, kompanija POLITURA ima pravo da prenese vaše lične podatke ili da ih podeli sa drugom stranom. U takvim slučajevima, kompanija POLITURA će vas o tome obavestiti putem e-pošte ili će na istaknutom mestu na Sajtu postaviti obaveštenje koje će tamo stajati 30 dana od dana promene vlasništva kompanije POLITURA jer to znači promenu organizacije koja ima kontrolu nad vašim podacima. Takođe možemo da delimo vaše lične podatke sa povezanim društvima kompanije POLITURA kako bismo vam obezbedili ili ponudili usluge.
   Zakonska obaveza obelodanjivanja podataka:
   Takođe ćemo obelodaniti vaše lične podatke kada to on zahteva zakon, na primer, po sudskom nalogu ili pozivu, ili ukoliko postoji neka druga pravna osnova, ili ako to zahtevaju državni organi u skladu sa zakonom, uključujući i zahteve koji dolaze od strane državne službe bezbednosti ili agencije koja sprovodi zakon, ili u posebnim slučajevima kada verujemo da je obelodanjivanje vaših ličnih podataka neophodno kako bismo identifikovali, kontaktirali ili podneli tužbu protiv osobe koja nanosi štetu našim pravima ili imovini ili ih remeti i sprečava (bilo namerno ili nenamerno).
  9. Zaštita i bezbednost podataka
   Kompanija POLITURA čini sve što je u njenoj moći da zaštiti bezbednost vaših ličnih podataka, kao i vaše izbore u vezi sa njihovom upotrebom. Imamo instaliran SSL certifikat, i koristimo SSL tehnologiju za uspostavljanje bezbednog linka između veb-servera i vašeg pretraživača, čime štitimo prenos osetljivih ličnih podataka, npr. broj vaše kreditne kartice. Vaše lične podatke čuvamo na zaštićenom serveru, i koristimo sisteme kojima štitimo vaše lične podatke od neovlašćenog pristupa, uništavanja, korišćenja, menjanja ili obelodanjivanja.
   Iako ćemo preduzeti (a zahtevaćemo da i treća lica preduzmu) prihvatljive komercijalne bezbednosne mere predostrožnosti u vezi sa zaštitom vaših ličnih podataka koje prikupljamo i čuvamo na Sajtu, zbog otvorenosti interneta ne možemo garantovati da neće nikada doći do neovlašćenog pristupa vašim ličnim podacima koji se čuvaju na našim serverima ili se prenose od ili do korisnika, i ne snosimo nikakvu odgovornost u slučaju krađe ili gubitka, neovlašćenog pristupa ili štete, ili presretanja podataka ili komunikacije bilo koje vrste. Korišćenjem ovog Sajta potvrđujete da razumete i da prihvatate ove rizike.
  10. Koliko dugo čuvamo vaše lične podatke
   Čuvamo lične podatke koje prikupljamo o vama samo onoliko koliko je neophodno za namene za koje ih prikupljamo, i u skladu sa važećim zakonima. Kada nam vaši lični podaci više ne budu potrebni, mi ćemo ih izbrisati iz naših sistema i evidencije, i preduzećemo sve neophodne korake da iste prebacimo u anonimne podatke na osnovu kojih niko neće moći da izvrši identifikaciju samih podataka (osim u slučajevima kada nas zakoni i propisi obavezuju da čuvamo lične podatke određeni, zakonom propisani, vremenski period).
  11. Vaša prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka
   Marketinška komunikacija:
   Kada se registrujete na ovaj Sajt, možemo od vas tražiti da izaberete da li želite da vam šaljemo e-poruke i druge vidove elektronske komunikacije, kao što su ponude, novosti, izveštaji i drugi promotivni materijal. U svakom trenutku možete povući svoj pristanak ili izabrati opciju odjavljivanja tako što ćete nam se obratiti na način kako je opisano u nastavku teksta.
   Pored toga, imate pravo da zatražite da vaše lične podatke ne obrađujemo kada to radimo u skladu sa našim legitimnim interesima. Napominjemo da kada zatražite ovakvu vrstu izuzeća, to se direktno odražava na obaveze koje smo mi preuzeli u odnosu na vas, kao što je navedeno u ovoj Politici.
  12. (a) prateći uputstva za odjavljivanje ili uklanjanje vašeg imena sa liste koja su navedena u svakoj reklamnoj e-poruci koju vam šaljemo
   tako što ćete nam poslati e-poruku na info@politura.rs , zajedno sa e-porukom koju ste od nas dobili, a u polju za predmet ukucati „Ukloniti sa liste”
  13. Promene ove Politike
   Mi smo globalna kompanija koja se brzo razvija i širi svoje poslovanje. Ovakvo poslovanje zahteva da redovno i kontinuirano procenjujemo i proveravamo ovu Politiku u odnosu na nova tehnološka dostignuća, poslovne prakse i potrebe naših klijenata, i da u skladu sa tim donosimo određene promene. Ukoliko dođe do važnih izmena u ovoj Politici, obavestićemo vas o tome ovde, a ako bude reč o značajnim i važnim promenama, to ćemo istaći na početnoj stranici našeg Sajta (a vas ćemo posebno obavestiti slanjem e-poruke).
  14. Politika upotrebe kolačića – Automatsko prikupljanje podataka
   Korišćenjem ovog Sajta pristajete na naše korišćenje kolačića.
   Šta je kolačić:
   Kolačić je mali tekstualni fajl koji veb-sajt čuva na vašem računaru, telefonu ili drugom uređaju sa informacijama o tome kako se krećete po tom veb-sajtu. Kolačići olakšavaju pregled stranica i omogućavaju veb-sajtu da prepozna uređaj nekog korisnika. Kolačić sadrži ime servera posetioca, datum isteka kolačića i vrednost – obično se radi o nasumice generisanom jedinstvenom broju. Kolačići ne omogućavaju pristup vašem računaru, niti ga mogu oštetiti.
  15. Naše korišćenje kolačića
   Kako mi koristimo kolačiće:
   Mi koristimo kolačiće sesije koji u sebi ne sadrže datum, odnosno privremene kolačiće koji se uklanjaju sa računara po zatvaranju internet pretraživača ili gašenju računara, i trajne kolačiće koji ostaju na uređaju do datuma njihovog isteka, osim ako ih ne izbrišete pre toga. Svi kolačići na našem Sajtu su grupisani u tri kategorije i njima možete upravljati preko alatke za upravljanje preferencijama kolačića:

   • Obavezni kolačići: Ovi kolačići su neophodni za funkcionisanje Sajta jer omogućavaju osnovne funkcije internet stranica, kao što su identifikovanje posetioca kao važećeg korisnika i onemogućavanje drugog korisnika da istovremeno pristupi vašem nalogu sa drugog računara, ali nam takođe pomažu da vam ponudimo bolje usluge na osnovu vaših preferenci koje ste uneli prilikom registrovanja na Sajt. Ovi kolačići vam takođe omogućavaju da izaberete svoje individualne preference, odnosno određene kolačiće koje želite.
   • Funkcionalni kolačići: Preko ovih kolačića možemo da pratimo kako koristite Sajt i da na osnovu toga procenimo i poboljšamo njegovu funkcionalnost. Ovi kolačići nam takođe pomažu da poboljšamo iskustvo korisnika prilikom poseta Sajtu. Na primer, od vas dobijamo informacije o tome kako se koristi naš Sajt, pa možemo da unapredimo promocije ili ankete koje organizujemo.
   • Reklamni kolačići: Preko ovih kolačića delimo podatke sa oglašivačima tako da dobijate reklame koje odgovaraju vašim interesovanjima, i oni takođe omogućavaju deljenje pojedinih internet stranica preko društvenih grupa i postavljanje komentara na naš Sajt.
  16. Kolačići se ne koriste za čuvanje osetljivih podataka:
   Kolačići koje mi koristimo ne čuvaju osetljive lične podatke, kao što su vaša adresa, lozinka ili podaci sa kreditne kartice.
  17. Praćenje učinka
   Ponekad koristimo kolačiće, kao i tehnologiju praćenja, poput veb svetionika, u okviru promotivnih e-poruka koje šaljemo našim pretplatnicima ili u okviru naših reklama za ovaj Sajt. Tehnologije praćenja učinka nam pomažu da pratimo da li je primalac e-poruke obavio neku radnju, na primer, prijavio se za besplatno korišćenje neke usluge u probnom periodu. Ovakvi podaci ne ukazuju na identitet osobe i prikupljaju se grupno. Ponekad koristimo usluge trećih strana da bismo pratili aktivnosti na našem Sajtu. Ova treća lica ponekad koriste privremene kolačiće, odnosno, veb svetionike koji olakšavaju praćenje, ali preko ovako prikupljenih podataka nije moguće identifikovati pojedinačne osobe. Treća lica, čijim se proizvodima i uslugama može pristupiti preko našeg Sajta takođe mogu koristiti kolačiće, i savetujemo vam da pročitate njihove politike privatnosti da biste se obavestili o njihovim kolačićima i praksama u vezi sa privatnošću.
   Ako želite više informacija o kolačićima koje koriste treća lica na našem Sajtu ili želite da iskoristite svoje pravo izbora i ne dozvolite da treća lica koriste vaše podatke, obratite nam se na info@politura.rs
  18. Upravljanje vašim preferencijama kolačića
   Alatka za upravljanje preferencijama kolačića:
   Naša alatka za upravljanje preferencijama kolačića vam omogućava da ograničite našu upotrebu kolačića, ne računajući obavezne kolačiće. Ako koristite alatku za upravljanje preferencijama na mobilnom uređaju, mi obrađujemo podatke o identifikatoru vašeg mobilnog uređaja za reklamiranje. Kada pristupite našoj alatki za upravljanje preferencijama, trajni kolačići pamte vaše preference navedene u podešavanjima tako da možemo da ispoštujemo vaš izbor ako odlučite da ne želite da primate reklame prilagođene vašim interesovanjima. Ako obrišete kolačiće, uklonićete sve kolačiće uključujući i one koji sadrže uputstva za odjavljivanje koja su postavile same reklamne kompanije. U tom slučaju ćete morati ponovo da pristupite alatki za odjavljivanje kako biste iznova podesili svoje preference. Naš kolačić prepoznaje samo vaše poslednje podešene preference i ne prikazuje trenutno stanje kolačića u pretraživaču.
   Opcija „Ne pratiti”:
   Naš pretraživač u ovom trenutku nema uključenu opciju „Ne pratiti”. Umesto toga, naša tehnologija praćenja koristi alatku za upravljanje preferencijama kolačića.
   Izbegavanje korišćenja kolačića na ovom sajtu:
   Ako vam više odgovara da uopšte ne koristimo kolačiće na vašim uređajima, pre kretanja po ovom Sajtu, morate da onemogućite ili isključite kolačiće u svom pretraživaču, a potom da izbrišete kolačiće koje je vaš pretraživač sačuvao u vezi sa ovim Sajtom.
   Onemogućavanje i sprečavanje daljeg korišćenja kolačića:
   Uvek možete ograničiti, blokirati ili izbrisati kolačiće sa ovog Sajta tako što ćete promeniti konfiguraciju vašeg pretraživača. Uputstvo kako da ovo uradite, kao i dodatne informacije o kolačićima, možete pronaći na: https://www.allaboutcookies.org/. Osim toga, iako svaki pretraživač ima različita podešavanja i konfiguracije, kolačiće je obično moguće prilagoditi izmenama u meniju „Preference” i „Alatke”. Dodatne informacije takođe možete pronaći u meniju „Pomoć” vašeg pretraživača.
 • Obratite nam se
  Uvek nam se možete obratiti ako imate pitanja ili nedoumice u vezi sa ovom Politikom, ili ako imate pitanja ili probleme u vezi sa korišćenjem Sajta, ili ako ne želite da se vaši lični podaci koriste za direktni marketing. Naša uobičajena poslovna praksa je da čuvamo i pamtimo svaki vid komunikacije sa posetiocima našeg Sajta kako bismo vam ponudili još bolje usluge.
  Možete nam se obratiti putem e-pošte na adresu info@politura.rs